Надмасивна чорна діра, виявлена космічним телескопом Джеймса Вебба

За допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба астрономи помітили надмасивну чорну діру на космічному світанку, яка виглядає неймовірно масивною. Вона живить квазар у серці галактики J1120+0641 і існувала, коли всесвіт був ще молодим, лише на 5% від його нинішнього віку. Ця чорна діра має масу, яка перевищує масу Сонця в мільярд разів.

Процеси живлення і злиття можуть пояснити зростання інших надмасивних чорних дір до мільярдів сонячних мас, але виявлення таких великих чорних дір, що існували в давні часи Всесвіту, залишається викликом. Космічний телескоп Джеймса Вебба зіграв ключову роль у цьому відкритті з моменту його запуску влітку 2022 року.

Вчені розглядають теорії щодо раннього зростання цих чорних дір, зокрема ультраефективного режиму годування, але спостереження не підтвердили його присутності навколо чорної діри в J1120+0641. Це відкриття ставить під сумнів швидкі механізми росту надмасивних чорних дір і підкреслює, що наші знання про ранню еволюцію Всесвіту є неповними.

«Нові спостереження ще більше підсилюють загадковість: ранні квазари виявляються дивовижно нормальними», — зазначила Сара Босман, керівник групи та постдокторська дослідниця Інституту астрономії Макса Планка (MPIA). «Незалежно від діапазону довжин хвиль, майже усі квазари виявляються ідентичними на всіх етапах історії Всесвіту».