Microsoft повідомляє про відмову від інструменту Recall через приватність та безпеку

Компанія Microsoft оголосила, що разом із випуском нового комп’ютера Copilot+ наступного тижня вона відмовляється від інструменту штучного інтелекту під назвою Recall через опасення щодо приватності та безпеки.

Recall, який відстежує активність користувачів, буде перетворений на функцію попереднього перегляду, доступну лише через програму Windows Insiders Program (WIP) після виходу нового комп’ютера на ринок 18 червня. Після збору відгуків через WIP, Microsoft планує зробити цю функцію доступною на всіх Copilot+ PC.

«Це рішення ґрунтується на нашому зобов’язанні забезпечити довіру, безпеку та надійний досвід для всіх користувачів», — написав віце-президент корпорації Windows Паван Давулурі у своєму блозі.

Компанія Microsoft вперше представила Copilot+ PC 20 травня як комп’ютер, призначений для виконання складних програм штучного інтелекту, включаючи Recall. Recall — це інструмент штучного інтелекту, який робить знімки екрану для створення запису активності, що дозволяє користувачам шукати свої попередні дії.

Оголошення про Recall спровокувало контроверсії через можливість розробки зловмисниками інструментів для отримання інформації користувачів, включаючи імена користувачів та паролі.

Згідно з критикою, Microsoft спочатку оголосила, що функція Recall буде вимкнена за замовчуванням, вимагаючи від користувачів активувати її. Компанія також впровадила додаткові заходи безпеки, включаючи шифровану базу даних для пошуку та вимогу щодо включення користувачів Recall у систему Windows Hello, яка підтверджує ідентичність через PIN-код, відбиток пальця або обличчя.