Європейський Союз та його військові формування

Європейський Союз, який пережив обидві світові війни, розуміє важливість забезпечення безпеки. При створенні ЄС було закладено наявність власних сил, які мали б співпрацювати з НАТО і забезпечувати безпеку країн-членів за межами ЄС.

Спільна зовнішня політика і політика безпеки були визначені Маастрихтським договором ще у 1993 році. Однак створення власних військових формувань ЄС розпочалося лише на початку 2000-х років. Після кількох років бюрократичних процедур країни ЄС створили окремий департамент в складі Європейської служби зовнішніх дій, який сьогодні відомий як Військовий штаб Європейського Союзу.

Під час кризових ситуацій Штаб співпрацює з НАТО і Об’єднаним комітетом, до складу якого входять представники міністерств закордонних справ і оборони п’яти країн ЄС: Німеччини, Франції, Бельгії, Люксембурга і Іспанії.

Після майже двох років з часу окупації Криму і початку конфлікту на Донбасі Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні домоглася затвердження Глобальної стратегії ЄС Європейським Советом, яка включає обширний оборонний аспект. Зараз Військовий штаб ЄС керує такими військовими формуваннями, як Сили швидкого реагування, Європейський корпус, Європейська жандармерія, Військово-морські сили Європи та Бойові групи ЄС.

В умовах зростаючої загрози для безпеки Європи і перед майбутнім самітом НАТО в Центр аналізу європейської політики (Center for European Policy Analysis – CEPA) запрошує главу Військового штабу ЄС генерал-лейтенанта Михеля ван дер Лаана на обговорення ролі ЄС у підтримці трансатлантичної безпеки.