Інститут української мови продовжує працювати над новим українським правописом

Інститут української мови продовжує працювати над новим українським правописом, щоб виправити виявлені недоліки. Директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко пояснив, що відновлений правопис планується оприлюднити наприкінці цього року.

Шляхом максимального узгодження з провідними вченими

«Ми маємо скоротити правопис, вилучити з нього очевидні речі, які не потрібно вказувати. Це велика робота, над якою ми працюємо на даний момент. У відповідності з чинним законодавством, новий правопис буде переданий комісії з мовних стандартів для його затвердження. Ми йдемо шляхом максимального узгодження з провідними вченими, що досліджують ці питання», — пояснив Гриценко.

Десятки помилок у новому українському правописі

Мовознавець також підкреслив, що в новому українському правописі було виявлено десятки помилок.

Важливість дотримання українського правопису

У травні цього року Верховний суд України підтвердив обов’язковість використання українського правопису, який був схвалений у 2019 році. Чинний варіант був затверджений постановою Кабінету міністрів України 22 травня 2019 року. У січні 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав цю постанову недійсною, але в травні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Київського адміністративного суду, підтвердивши чинність нового українського правопису, затвердженого у 2019 році.