Політичний аналітик Петро Олещук обговорює рішення Верховного суду України про повернення нафтопроводу у державну власність.

Збитки через некерований нафтопровід

За словами Олещука, коли нафтопровід перебував у некерованому стані, Україна втрачала близько 41-42 мільйони доларів щорічно. «Порахуємо. Вартість трубопроводу номінально — всього 23 мільйони доларів. За рік дохід від нього складав 41-42 мільйони доларів. Трубопровід перебував у власності невідомих осіб з 2016 по 2021 рік. Легко бачити, що збиток склав 210 мільйонів доларів. І хто повинен його компенсувати? Очевидно, той олігарх, який здобував вигоду з труби, а саме Петро Олексійович», — підкреслює аналітик.

Контролювання власності нафтопроводу

За його словами, нафтопровід став активом Порошенка за допомогою Медведчука в 2016 році в обмін на втрачений завод Порошенка в Криму, який був націоналізований Росією. «За даними журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, трубопровід був свого роду компенсацією від Путіна Порошенку за завод в Криму, що перейшов у власність Росії. Це була своєрідна вдячність від Путіна Порошенку за завод в Криму. До речі, як повідомляв сам Медведчук, в схемі з трубопроводом були втягнені практично всі ключові фігури державного апарату, починаючи з президента Порошенка і закінчуючи міністрами і правоохоронними органами, а також тими, хто здійснював цю схему», — зауважує Олещук.